"Vi arbetar för att främja kännedomen om Carl Michael Bellman och hans diktning i Finland. Verksamheten innefattar bland annat att skapa kontakt med Bellmansorganisationer i andra länder, att i olika former framföra Bellmans verk på våra möten, genom att inbjuda experter som kan belysa musiken, diktningen och den historiskt-vetenskapliga bakgrunden, öka intresset för översättning till finska av Bellmans produktion, att stöda och aktivera samt ge ut visdiktning i finland i Bellmans anda, bidra till att skapa en allsidig bild av Bellman som diktare, att öka intresset bland studerande och forskare för den Bellmanska språkstilen och dess historiska aspekter."

Kommande aktiviteter för Bellmansällskapet i Finland:

Fri entré! Anmälningar tas emot på blanketten nedan (sista anmälningsdag 1.9.2019!

Program 14.9.2019 i Smedjesalen på Sveaborg:
09.00 Färja till Sveaborg
09.30 Musikalisk inledning, Pentti Hildén samt morgonkaffe och välkomstord. Carita Rosenberg-Wolff, ordförande för Bellmansällskapet i Finland
09.45 Bellman och handskrifterna. FD Mats Hayen, ordförande för Bellmanssällskapet i Sverige
10.30 Bellman – en språkvirtuos. FD Catharina Grűnbaum, med musikalisk kommentar av Pentti Hildén.
11.15 Om förlossningar och kvinnoliv under 1700-talet. Professor Kirsi Vainio-Korhonen, med musikalisk kommentar av Pentti Hildén.
12.00 Lunch på Bastion Bistro till självkostnadspris.
Guidad visning på Sveaborg. FM Magdalena af Hällström.
14.00. Oförlikneliga gester i Bellmanska sceniska framställningar. FD Johan Franzon, med musikalisk kommentar av Pentti Hildén.
14.45 Förförelsen som en sirlig dans. En läsning av ”Opp Amaryllis” och några ord om Bellman som rolldiktare. FD Daniela Silén, med musikalisk kommentar av Pentti Hildén.
15.30 Eftermiddagskaffe i 1700-talsstil
16.15 Färja till Helsingfors
19.00 Middag med muntrationer. Restaurang Sunn, Senatstorget. Middagen inleds med att Pentti Hildéns ensemble uppträder under 30 minuter. OBS! Begränsat antal platser.
Arrangör: Bellmansällskapet i Finland r.f.

Spamfilter
Skriv siffran 2 med bokstäver:
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver:

Aktuellt program

Våren och Bellman kallar! Vårutfärd den 16 maj kl. 16

Bellmansällskapets vårutfärd blir torsdagen den 16 maj och går denna gång till Hertonäs gård, Borgbyggarvägen 12, där vår styrelsemedlem Eva Ahl-Waris är intendent. Hon har lovat guida oss runt på gården och inviga oss i dess historia. Vi samlas klockan 16 på södra sidan av huset, där Eva tar emot oss. 

Efter rundturen och presentationen samlas vi klockan 18 för en sits på den intilliggande restaurangen Gamla kvarnen. Middagen kostar 28,50 € och består av citrus-sparrisrisotto med rostade nötter och rabarber/jordgubbspaj med glass. Middagen betalas på plats, och för att serveringen ska fungera behöver vi en förhandsanmälan, se nedan.

Anmäl om ditt deltagande genom att skriva e-post till info@bellman.fi senast den 6 maj. Bakom info@bellman.fi döljer sig skattmästarens och ordförandes e-postadresser. På detta sätt kan vi i styrelsen förvissa oss om att ingens anmälan drunknar i skräpposten. Skriv också en rubrik Vårutfärd i rubrikfältet på din anmälan, tack.

Om du har problem med e-posten kan du även skicka ett sms eller ringa mig (Carita) på numret 050-3397370 och anmäla dig den vägen.

Till Hertonäs kommer man bäst med metro, och från metrostationen är det en kort promenad till Hertonäs gård. Man kan också titta efter bussarna 84, 85, 86 och 89.


Bellmanseminarier i Helsingfors och Stockholm i september

Efter vårutfärden skådar vi framåt, mot Bellmanseminarierna i Helsingfors och Stockholm i september. Lördagen den 14 september då det blir Bellmanseminarium på Sveaborg med föredrag, musikalisk underhållning och inspirerande samvaro (se ovan). 

Veckoslutet därpå, den 20 och 21 september firar svenska Bellmanssällskapet sitt 100-årsjubileum i Stockholm, där max 15 av våra medlemmar kan få plats. Vill du vara en av dem, meddela snarast till info@bellman.fi, och ange ”Stockholmsresan” som rubrik. Här är det ”först till kvarn” som gäller.


Har du flyttat - ta kontakt!

Det här brevet går ut i e-postversion, och i pappersform till dem som saknar e-post. Vi jobbar ständigt med att uppdatera vårt medlemsregister och är tacksamma för om ni kommer ihåg att rapportera om adressförändringar till info@bellman.fi

Återkommande program 

Les Lumières 

Bellmansällskapets styrelse kan rekommendera sällskapets medlemmar och alla intresserade av 1700-talet att i sommar uppmärksamma Festivalen Les Lumières!